Overslaan en naar de inhoud gaan

Stichting Lichtpunt Nij Begjin

Kernboodschap
Stichting Lichtpunt Nij Begjin is onderdeel van Stichting Maatschappelijke Opvang Lichtpunt.
Zij is in 2024 opgericht door de Lichtpunt-organisatie om extra diensten en activiteiten aan te bieden aan cliënten die door Maatschappelijke Opvang Lichtpunt worden opgevangen in het kader van de WMO en de WLZ.
Nij Begjin richt zich op het verkrijgen van voldoende financiële middelen om deze extra diensten en activiteiten aan te kunnen bieden. Te denken valt aan particuliere schenkingen, legaten en subsidies.
In deze extra dienstverlening wordt de christelijke inspiratie van de Lichtpunt-organisatie om goed te doen in de wereld en zorg te dragen voor kwetsbaren zichtbaar.

Nadere introductie

Lichtpunt Opvang vangt vanuit haar christelijke identiteit mensen op die in de knel zitten. Zij helpt hen waar mogelijk bij herintreding in de samenleving. Daarvoor ontvangt zij subsidie vanuit de Wet langdurige zorg (WLZ) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

De wettelijke subsidiekaders bieden helaas minder ruimte voor het verbinden van ‘opvang en hulp bij herintreding’ met het christelijk gedachtengoed. Dat is het DNA van waaruit Lichtpunt is ontstaan. Om die verbinding te herstellen is op 29 april 2024 Nij Begjin opgericht.

Positionering Nij Begjin

Nij Begjin wil zich richten op het verrijken van ‘opvang en hulp bij herintrede’ vanuit christelijke waarden. De focus ligt daarom primair op het verder ontwikkelen van de huidige dienstverlening van Lichtpunt Opvang. Een voorbeeld hiervan is pastorale zorg en het Wenkeamerproject. Dit zijn onderdelen van de hulp aan kwetsbare soms eenzame mensen, maar wordt niet door de overheid vergoed. Hiervoor is Lichtpunt aangewezen op andere financieringsbronnen. 

Bovenstaande voorbeelden maken duidelijk dat Nij Begjin niet zelf opvang en hulp aanbiedt. Dat laat zij liever over aan moederorganisatie Lichtpunt Opvang, die daar sinds 1978 veel ervaring mee heeft.

Nij Begjin faciliteert en financiert diensten en activiteiten naast een aanvullen op de subsidiërende overheden. 

Nij Begjin wil uitgroeien tot een expertisecentrum wat betreft ‘opvang en hulp bij herintrede’ gebaseerd op christelijke waarden. Dat kan in een adviseursrol richting Lichtpunt Opvang, maar ook door nieuw ontwikkelde diensten te financieren, zoals bijvoorbeeld een woonbegeleider  voor ambulante zorg in de thuis situatie.

Kernactiviteiten

Nij Begjin legt zich toe op twee kernactiviteiten:

  1. Het (door-)ontwikkelen van diensten vanuit christelijke waarden ten behoeve van ‘opvang en hulp bij herintrede’; diensten die vanwege hun aard en/of hun doelgroep cliënten zonder indicatie niet in aanmerking komen voor overheidssubsidie.
  2. Het werven van structurele en incidentele financiële middelen om bovenstaande activiteiten mogelijk te maken.

Christelijke waarden

Nij Begjin wordt geïnspireerd door christelijke pijlers:

  1. Geloof, hoop en liefde: Ieder mens is waardevol en is gezegend met talenten. Mensen die dat nodig hebben, ondersteunen we bij het creëren van een hoopvolle, nieuwe toekomst.
  2. Compassie: Mensen die tussen wal en schip zijn geraakt, kunnen bij ons rekenen op  mededogen en bescherming, die we met geduld en vriendelijkheid en warmte bieden. 
  3. Vertrouwen: Wij geloven in de veerkracht en moed van mensen die met ondersteuning in staat zijn om een gezond, stabiel en sociaal fundament te leggen voor een zelfstandige deelname aan de samenleving. 

Wat maakt Nij Begjin mogelijk? 

Nij Begjin realiseert:

1. Levensbeschouwelijke oriëntatie zoals pastorale zorg en Wenkeamerproject

2. Praktische en financiële ondersteuning zoals 

  • Begeleiding bij contacten met instituties en in de privésfeer 
  • Hulp bij sanering bestaande schulden en nagelaten (huur-) schulden
  • Steun bij aanschaf interieur van cliënten die (weer) op zichzelf gaan wonen

3. Mogelijk maken van praktijkervaring

Denk aan:

  • Financiering van vervoer voor kortstondige vakantie-uitstapjes van cliënten als ‘boost’ van hun gezondheid, eigenwaarde en zelfregie (methode Machteld Huber) en daarmee ook als een betekenisvol symbool van succesvolle herintrede (meedoen en erbij horen)

4.Verkenning van mogelijkheden om ‘opvang en hulp bij herintrede’ ook te doen aanbieden aan cliënten zonder indicatie 
Denk aan:

  • Tijdelijke opvang 
  • Begeleid (semi-)permanent wonen 
  • Ambulante begeleiding in de thuissituatie

Ontmoeting en dagbesteding via Kringloopwinkel Lichtpunt, Wenkeamerproject, 
Sociaal café, Kaarsenmakerij, houtbewerking, muziek maken en via andere activiteiten, zoals participatie in lokale initiatieven.

Voor wie?

Nij Begjin richt zich (via vooral Lichtpunt Opvang!) op mensen die door wat voor oorzaak of om wat voor reden dan ook niet (meer) in staat zijn hun leven op orde te krijgen. Om een indruk te geven:

  • Het gaat vooral om kwetsbare volwassenen met GGZ-problematiek, maar ook om cliënten die door (een combinatie van) huiselijk geweld, geen inkomen, schulden, psychische problemen, verslaving, relatieproblemen, slechte gezondheid of andere ontwrichtende problemen onvoldoende voor zichzelf kunnen zorgen. 
  • Het gaat om cliënten, mét of zónder indicatie, aan wie niet-gesubsidieerde extra diensten worden aangeboden, maar ook om cliënten zonder indicatie die niet in aanmerking komen voor gesubsidieerde ‘opvang en mogelijke herintrede’.
  • Het gaat in de meeste gevallen om cliënten aan wie tijdelijke opvang, tijdelijke huisvesting en tijdelijke hulp wordt geboden, waardoor zij hun leven weer op de rails krijgen.

Financiering

Nij Begjin focust op het mogelijk maken van niet-gesubsidieerde ‘opvang en hulp bij herintrede’. Dat betekent dat zij voor de financiering daarvan is aangewezen op particulier geld. 

Vanaf begin 2024 ontvangt Nij Begjin elk kwartaal een bijdrage van haar zusterstichting Lichtpuntloods (Kringloopwinkel). Maar dat dekt onvoldoende de kosten van ‘opvang en hulp bij herintrede’, noch van de organisatiekosten. Om die reden gaat Nij Begjin vanaf haar oprichting bezig met de verwerving van schenkingen, erfenissen, legaten en subsidies van sociale fondsen, religieuze instellingen, diaconieën en particulieren. 

Potentiële financiers zullen vanuit vier verschillende invalshoeken worden ‘aangesproken’ om bij te dragen aan opvang en herstel:

  • Er is een groot maatschappelijk belang bij opvang en herintrede. Niet alleen om de cohesie van de samenleving te versterken, maar ook omdat de kosten van opvang en herintrede aantoonbaar lager zijn dan de maatschappelijke kosten van dak- en thuisloosheid. 
  • De overlevingskansen van een thuisloze nemen aanmerkelijk toe door opvang en herintrede.

Organisatie en contact

Stichting Lichtpunt Nij Begjin is gevestigd op hetzelfde adres als Stichting Maatschappelijke Opvang en Ontmoeting Lichtpunt:
Foarwei 111
9298 JE Kollumersweach
tel: 0511-441542
e-mail: opvangboerderij@lichtpuntinfo.nl
webadres: www.lichtpuntinfo.nl 

Overige gegevens Nij Begjin: 

  • Kamer van Koophandel nummer: 93757190
  • Nij Begjin is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling)
  • RSIN (Rechtspersonen & Samenwerkingsverbanden Identificatie Nummer): 866517182
  • IBAN: NL57 RABO 0318 8149 43

Nij Begjin heeft een bestuur van momenteel drie leden, dat jaarlijks, om te beginnen voorjaar 2025 verantwoording aflegt over de activiteiten, inkomsten en uitgaven. Voor meer informatie over Lichtpunt wordt verwezen naar de website (https://www.lichtpuntinfo.nl/nij-begjin).